Steun Vrijwilligerswerk in Israël

Toon solidariteit met Israël in woord en daad

Doneer

Vrijwilligerswerk in Israël

Na de eerste schok van de terreur vanuit Gaza op 7 oktober 2023 heeft de bevolking van Israël de draad weer opgepakt. Het leven gaat door, de reservisten zijn opgeroepen en veel arbeidskrachten zijn niet meer beschikbaar. Aziatische gastarbeiders zijn gevlucht en komen mondjesmaat weer terug, Arabieren uit Gaza en de betwiste gebieden zijn nu niet welkom. Vanuit de hele wereld komen nu vrijwilligers naar Israël om de lege plaatsen in te nemen.

Heb je zelf geen gelegenheid, kun je niet werken, of vind je het toch eng, steun dan dit werk met een gift. Via Shoresh project "2208 Vrijwilligerswerk" (fiscaal aftrekbaar) of rechtstreeks via lema-ancha.com (nog niet fiscaal aftrekbaar)

De stichting Lema’ancha is direct na het uitbreken van de oorlog opgericht om vrijwilligers te begeleiden naar Israël. Hierbij wordt samengewerkt met het JNF (Joods Nationaal Fonds). in Januari 2024 zijn circa 80 vrijwilligers uit Duitsland, Frankrijk en Nederland in Israël aan het werk. Ze worden ondergebracht in grote tenten in Nitzana, in de Negev bij de grens met Egypte. Rond dit jonge dorp liggen 130 boerderijen, waar onder andere een groot deel van de tomaten, komkommers en aardappelen vandaan komen. De vrijwilligers werken er 6 uur per dag, 5 tot 6 dagen per week. Je komt voor minimaal één week, maar langer is beter. Het werk is niet heel zwaar (wisselend) en deels buiten in het veld en deels in de kassen. De leeftijd van de vrijwilligers varieert tussen 20 en 85. Van hen wordt verwacht dat ze hun eigen ticket betalen en een eigen slaapzak, handdoeken en werkkleding meenemen. Er wordt voor vervoer van en naar de luchthaven gezorgd, er is vervoer van het tentenkamp naar de boerderijen. Driemaal daags krijg je een goede (kosjere) maaltijd in de eetzaal van het dorp (of in het veld). De reacties van de boeren en dorpsbewoners zijn niet alleen dat ze blij zijn met de hulp, maar vooral ook dat ze zich bemoedigd weten door zoveel hulp.
Op sjabbat wordt niet gewerkt. Dan is een gezamenlijke dienst vanuit de joods-messiaanse organisatie. Ook doordeweeks zijn er regelmatig dagafsluitende bijeenkomsten. Het is expliciet niet het doel om te evangeliseren. Niet met woorden maar met daden mag je je liefde voor het land en het volk Israël delen.


Ikzelf ben hier nu vijf weken en vind het een mooie bijdrage om op deze manier te helpen de voedselvoorziening in stand te houden, de mensen te laten zien dat ik achter Israël sta en de Eeuwige te dienen.

Soms krijg ik de vraag of het niet gevaarlijk is. Allereerst vlieg je met EL-AL, die vliegtuigen heeft met extra veiligheidsvoorzieningen. We verblijven in een afgelegen gebied waar praktisch geen raketten naar worden afgeschoten. De raketdreiging vanuit Gaza is door het voortvarende werk van de IDF (het leger) behoorlijk afgenomen. Je hoort regelmatig gevechtsvliegtuigen overvliegen, af en toe is er in de verte wat te merken van de strijd, maar er heerst onder de inwoners en vrijwilligers geen angst. Je kunt door heel Israël reizen zoals buiten oorlogstijd (behalve door Arabische gebieden). Eventueel kun je de reis combineren met een uitstapje naar andere plaatsen.

Kees van Dorth, penningmeester Stichting Shoresh

 

Project informatie

Project naam: Vrijwilligerswerk in Israël

Project nummer: 2208

Interview met Dirk-Jan van Os, een van de Nederlandse vrijwilligers die in Nitsana bij een van de boerenbedrijven werkzaam is. Februari 2024

Online donatie

Vul onderstaande formulier in om een donatie voor het project Shoresh 2208 Vrijwilligerswerk te maken. 

1

KIES OF SELECTEER UW BEDRAG
Eur

2

UW GEGEVENS

3

CHECKOUT
Selecteer uw betaalmethode *