Project 'ALEH'

ALEH is een instelling voor de verzorging van meervoudig gehandicapte kinderen en tevens revalidatiecentrum. ALEH staat in het Hebreeuws voor ‘Hulp aan een bijzonder kind’. Er zijn vestigingen in Jeruzalem, Tel Aviv, Gadera en Ofakim. Het centrum helpt en verzorgt de kinderen met veel toewijding en liefde.
Onlangs heeft ALEH een beroep gedaan op het medische hulpmiddelenfonds – project 2220 – om een aangepaste rolstoel te kunnen financieren voor een van zijn bewoners. Het bestuur van de Stichting Shoresh heeft positief gereageerd op deze oproep met een donatie van € 2950,-.

Over ALEH

In de afgelopen 25 jaar is er in Israël veel verbeterd in de opvang van meervoudig gehandicapte kinderen. Werden deze kinderen vroeger direct na de geboorte achtergelaten in het ziekenhuis, of  'weggestopt' in een instelling; tegenwoordig loopt Israël voorop in de opvang van deze kinderen. ALEH is een instelling waar de modernste inzichten worden toegepast en daarmee vervult het een voorbeeldfunctie in de regio en zelfs voor instellingen elders in de wereld. Bij ALEH heeft ieder kind een leefruimte op maat. Er is een interne ziekenafdeling, zodat zieke kinderen 'thuis' kunnen blijven in plaats van naar een vreemd ziekenhuis te moeten worden vervoerd. Daarnaast beschikken de instellingen over allerlei therapiemogelijkheden. Ook kunnen ouders indien nodig dag en nacht bij hun kind verblijven. Veel noodzakelijke zorg wordt door de overheid vergoed, maar alle extra's moeten door ouders en sponsors worden opgebracht.

Aangepaste rolstoel voor Chaya  

Chaya, 29 jaar oud, woont al sinds lange tijd in Bnei Berak, de vestiging van ALEH in Tel-Aviv. Chaya heeft een complexe medische conditie: een ernstige scoliose, zware motorische stoornissen en diverse vervormingen. Ondanks dat Chaya fysiek in een slechte conditie verkeert, is ze zeer expressief en sociaal.  Ze heeft een enorme wil om overal aan deel te nemen, en daar geniet ze ook echt van.  

In maart 2014 heeft de behandelende staf vastgesteld dat Chaya zo spoedig mogelijk een aangepaste rolstoel nodig heeft. De eenvoudige rolstoel die door de zorginstellingen wordt vergoed, voorziet op geen enkele manier in haar behoeften. Een aangepaste rolstoel wordt slechts gedeeltelijk vergoed. Het bedrag dat de familie van Chaya zelf moet bijbetalen bedraagt €2.950,-. Zij zijn daar niet toe in staat. Daarom heeft Stichting Shoresh Chaya deze zomer geholpen bij de aanschaf van deze rolstoel. Sinds ze de beschikking heeft over haar nieuwe rolstoel, is haar persoonlijke situatie verbeterd, kan ze veel beter functioneren en zich vrijer bewegen. Het spreekt voor zich dat Chaya ontzettend blij is met haar nieuwe rolstoel!


Website van ALEH-Negev http://www.aleh.org/eng/branch_negev.asp

P.S. Om wille van privacy hebben wij de naam Chaya gebruikt en op de foto van de aangepaste rolstoel is niet Chaya afgebeeld.

Israël Fonds, project 2220

Doneren

Doneren voor een goed doel

Steun de projecten van stichting Shoresh

Doneren met machtiging

Doneer met iDEAL

iDEAL

anbi

Stichting Shoresh is ANBI, uw giften zijn fiscaal aftrekbaar!