Doneer

Het ‘Tehuis voor risico lopende meisjes’-project van Beit Moriah in Beer Sheva

Vandaag de dag opgroeien in een gezond gezin is voor veel kinderen op zich al moeilijk genoeg. Maar voor een jong meisje met een problematische gezinsachtergrond; uit een eenoudergezin, of een gezin waarin ouders niet genoeg voor haar zorgen, en waar het ontbreektaan (zak)geld om basale levensbehoeften als kleding te kunnen kopen, zijn de mogelijkheden vaak zeer beperkt.

Waar kunnen zij naartoe met hun (levens)vragen? Wat kunnen ze na schooltijd doen (als er niemand thuis is)? Hoe worden ze gemotiveerd om hun best te doen? Vaak duurt het niet lang voordat ze zich met dingen bezighouden die niet door de beugel kunnen of benaderd worden door mensen met verkeerde bedoelingen. Deze ‘straatmeisjes’ dreigen, hetzij in het criminele circuit te belanden, hetzij prooi te worden van loverboys uit omliggende Arabische dorpen, die, om deze meisjes te paaien, met dure auto’s door de achterstandswijken rijden. Als de meisjes toehappen belanden ze na verloop van tijd als slaaf in een harem, waar ze heel moeilijk uit kunnen komen. Om deze ‘straatmeisjes’ te helpen, beheert Beit Moriah, op verzoek van en in samenwerking met het gemeentebestuur van Be’er Sheva twee ‘Beit Cham’ (Huis vol warmte) opvanghuizen.

De meisjes komen direct uit school naar de Beit Cham, waar ze eerst een uur mogen computeren. Vaak is dat voor hen aanvankelijk dé motivatie 'trouw' te komen. In Beit Cham ontfermt een professionele staf zich over de meisjes. Er is een ‘moeder’ die voor hen zorgt; een warme maaltijd voor hen kookt, en aandacht aan hen geeft. Er is een sociaal werkster met wie ze kunnen praten en er zijn medewerkers die hen helpen met hun huiswerk en met hen uitzoeken waar ze goed in zijn om juist die unieke kwaliteit, die ieder meisje heeft, te ontwikkelen. Verder worden er cursussen gegeven zoals bloemschikken en fotografie. Met de boeketten die ze maken verdienen ze tegoedbonnen waarmee ze kleding kunnen kopen.
De ‘straatmeisjes’ gaan gedurende 3 jaar met regelmaat naar Beit Cham. Die jaren hebben een enorme positieve impact op hun verdere leven. Na 3 jaar aan ons tehuis verbonden te zijn geweest, worden ze toegelaten tot de militaire dienst. Dat is een hele prestatie, omdat probleemjongeren normaal gesproken niet worden opgeroepen voor militaire dienst. Het niet vervullen van militaire dienst heeft een levenslange negatieve impact op hen omdat de meeste werkgevers hen dan niet in dienst willen nemen. Wij hebben nu tientallen meisjes in onze tehuizen opgenomen, en wij zijn dankbaar dat we door de liefde en de zorg die zij in de Beit Cham-huizen hebben mogen ontvangen zoveel levens ten positieve hebben zien veranderen.

Een van de verhalen

Tijdens de opening van de nieuwste locatie van ons Beit Cham had ik het voorrecht om een van de meisjes te ontmoeten met een bijzondere succesverhaal. Ik noem haar Mevaseret (is niet haar echte naam, red). Mevaseret komt al een paar jaar naar ons tehuis voor risicolopende meisjes. Beit Cham organiseert daar diverse activiteiten voor de meisjes. Deze activiteiten zijn bedoeld om ze toe te rusten voor de ‘volwassen wereld’. Ze geven hun ook de mogelijkheid om zich op verschillende manieren op artistiek vlak te uiten. Een van onze jarenlange donateurs, Brom Chemicaliën (onderdeel van ICL) in Be’er Sheva heeft recent een fotocursus voor de meisjes gesponsord. Gedurende de deelname kwamen Mevaserets kwaliteiten op dit gebied naar boven. Dat was Brom ook opgevallen en Mevaseret werd afgelopen februari uitgenodigd om met een team professionele fotografen mee te gaan om foto's te maken op het Masker Festival in Zwitserland. Vol enthousiasme vertelde Mevaseret over haar avontuur en ze liet me vervolgens de foto's zien die zij daar had gemaakt. Vanwege haar talent werd ze door de sponsor gevraagd om de instructrice te worden van de komende fotocursus in het tehuis. Het heeft haar toekomst compleet veranderd. We kunnen hier allemaal iets van leren. Hoewel de meisjes als zij het tehuis binnenkomen een stempel dragen van ‘probleemkind’; ‘van school gestuurde’ of van ‘gebrek aan discipline’; onder iedere stempel is een Mevaseret te vinden, een meisje met een talent, met een gave die wacht om ontdekt te worden. Als ze zich maar bevindt in de juiste omgeving, en als haar maar de kans wordt geboden.
Hartelijk dank voor jullie geweldige steun! Deze biedt Beit Moriah de mogelijkheid om te werken aan het wegnemen van de stempels en de echte potentie te ontdekken van alle meisjes en personen met wie we in de Beit Moriah-projecten werken. Aryel Tsion.

Image

Tehuis voor risico lopende meisjes

Israël viert haar 70e Onafhankelijkheids dag, Beit Moriah viert haar 25 jarig bestaan van het dienen van de gemeenschap van Beersheva.

Project informatie

Project naam: Tehuis voor risico lopende meisjes

Project nummer: 2226

Online donatie

Vul onderstaande formulier in om een donatie voor het project Shoresh 2226 Tehuis voor risico lopende meisjes te maken. 

1

KIES OF SELECTEER UW BEDRAG
Eur

2

UW GEGEVENS

3

CHECKOUT
Selecteer uw betaalmethode *