Banner

Sjalom Israëlvrienden,

Velen van u zijn op de hoogte van de ernstig escalatie in grote delen van zuid- en centraal-Israël. Er valt een rakettenregen vanuit de Gazastrook zoals we nog niet eerder gezien op alle plaatsen langs de kust van Ashdod, Ashkelon, Tel Aviv, Netanya tot zelfs Hadera. Al twee dagen en nachten is het leven voor 70% van de Joodse bevolking ontwricht. Door de vele inslagen zijn velen getraumatiseerd. 

Daarnaast is er nog een andere front losgebarsten. De spanningen tussen de Joden en Arabieren die ik sinds ik in Israël woon (bijna 15 jaar) niet eerder heb meegemaakt. Het is begonnen in de Bijbelse plaatsje Lydda (Lod) waar tot nu toe de Joden en Arabieren vredig met elkaar hebben geleefd. Maar de haat tegen de Joden wordt door de sociale media - met name tik-tok - razendsnel aangewakkerd en verspreid. In één nacht zijn drie synagogen in brand gestoken als ook tientallen auto's van Joodse eigenaren. Er zijn winkels vernield etc. Deze haat is overgewaaid naar andere steden waar Joden en Arabieren samenleven: Acco, Haifa, wijken in Tel Aviv en Jaffo, en natuurlijk Jeruzalem. Een aantal Joodse mensen zijn door de Israëlische Arabieren brutaal gelyncht. Als antwoord hierop is de Joodse bevolking (jongeren) in verzet gegaan. Begrijpelijk, maar niet goed te praten. Ik hoop dat deze situatie niet verder escaleert.

Stichting Shoresh is van plan twee families uit Sderot die het financieel moeilijk hebben te helpen met een verblijf van drie dagen op de noordelijke Golanhoogte waar het nu nog rustig is. Als de families aankomen is het Sjavoeotfeest (Pinksteren). Ze worden gastvrij onthaald en krijgen voor alle dagen maaltijden en prettige accomodatie. We beginnen met twee families die samen 11 kinderen hebben en we verwachten dat ze een beetje bij kunnen komen van de stress door de traumatische gebeurtenissen die de afgelopen dagen op hen af kwamen. 

Per familie (met 5-6 kinderen) die drie dagen kosteloos wordt opgevangen kost dat ongeveer €400,- dat is € 50,- per persoon. 

Als er meer donaties binnen komen, kunnen we meer families helpen.

Hartelijk dank voor uw gulheid, meeleven en meebidden.

Sjalom, namens het bestuur van Shoresh.

Timek Kolman

U kunt uw giften online doneren via iDEAL betaling (kies project 2400 Noodhulpfonds)

Of door zelf geld over te maken op IBAN: NL45INGB0009107219 | BIC : INGBNL2A van Stichting Shoresh te Wierden.

home destroid  sderot house